Ordliste

Her følger en forklaring på ord, forkortelser og organisasjoner som nevnes i håndboken.

Apcoe

Alliance of Popular Composer Organisations in Europe er en allianse av populærkomponister i Europa. APCOE er en av tre komiteer i ECSA. Denne komiteen fokuserer på arbeid med opphavsrett, forvaltning av opphavsrett og andre saker av betydning for låtskrivere.

Autor, Danmark

Autor (tidligere DJBFA) er det største bransjeorganisasjonen av danske rettighetshavere innen rytmisk musikk. Hovedformålet er å sikre best mulig betingelser for de som skal skape ny musikk. DJBFA er en viktig samarbeidspartner for NOPA.

Balansekunst

Balansekunst er et nettverk av musikkorganisasjoner som arbeider for å få fortgang i arbeidet med å jevne ut kjønnsforskjellene i musikklivet. NOPA har engasjert seg i arbeidet.

Ballade

Ballade.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for og om norsk musikkliv. Siden 2000 har Ballade publisert egenproduserte artikler og lagt til rette for debatt om en lang rekke spørsmål knyttet til artister, komponister, låtskrivere, tekstforfattere, musikkbransje og organisasjonsliv.

BFM, Danmark

BFM, Brancheklubben for Film og Mediekomponister er et nettverk for danske komponister, som arbeider med audiovisuelle medier, TV, kort-, dokumentar- og spillefilm og spill. BFM er støttet av opphavsrettsselskapet Koda. BFM er felles for KODA-medlemmer som arbeider med audiovisuelle medier.

CISAC

CISAC står for The International Confederation of Societies of Authors and Composers, og er verdens ledende nettverk av opphavere. CISAC representerer mer enn 5 millioner skapere fra hele verden og innenfor alle kunstfelt: musikk, audiovisulle produksjoner, teater, litteratur og visuell kunst. CISAC beskytter rettigheter og arbeider for skapernes interesser gjennom opphavsrettselskaper som TONO. Organisasjonens mål er å sikre opphavernes pengestrømmer for bruk av deres verk, uavhengig av hvor i verden de fremføres.

CIAM

CIAM står for The International Council of Music Creators og skal ivareta de kulturelle og profesjonelle interessene til musikkskapere innenfor alle sjangere fra alle regioner i verden. Musikkskaperes økonomiske og juridiske interesser står i fokus. Organisasjonen arbeider også med å gi informasjon, beste praksis og gi praktiske råd slik at musikkskapere skal nå sine mål.

CRM-Direktivet

CRM står for Collective Rights Management (kollektiv rettighetsforvaltning). EUs CRM-direktiv har som formål å modernisere systemet med kollektiv forvaltning av opphavsrett. Dette vil påvirke også den nordiske modellen.

DNF

Den norske Forfatterforening organiserer forfattere av skjønnlitterære bøker. NOPA og DnF arbeider sammen om saker som angår rettigheter og vederlag for dikt og sangtekst.

DPA, Danmark

Danske Populær Autorer er en interesseorganisasjon for sangskrivere, komponister og tekstforfattere. De arbeider politisk for de beste rammebetingelser for den musikken som retter seg mot markedet. DPA er en viktig samarbeidspartner for NOPA.

DSM-Direktivet

Digitalmarkedsdirektivet, eller DSM-direktivet, inneholder de mest omfattende samlede endringene i EUs opphavsrettsregulering på nesten 20 år. Formålet er mer harmonisering av reglene om opphavsrett i det indre markedet. Direktivet berører flere sider av digital og grensekryssende bruk av beskyttet materiale. Direktivet ble vedtatt i EU 17. april 2019, og skal nå implementeres i Norge, med høringsfrist 15.03.2024.

ECSA

European Composer and Songwriter Alliances formål er å forsvare og promotere rettighetene til musikkskapere på et nasjonalt, Europeisk og internasjonalt nivå.

EU-Kommisjonen

Det utøvende organ i EU. Kommisjonen er satt sammen av 28 kommisærer, en fra hvert medlemsland og ledes av en president. Kommisjonens oppgave er å fremme lovproposisjoner og stille forslag til EU-parlamentet og Rådet.

EU-Parlamentet

Den lovgivende institusjon i EU. Parlamentet vedtar lover sammen med Rådet. Representantene i parlamentet velges gjennom direkte valg i hvert medlemsland og valgperioden er fem år. Medlemmene av parlamentet er organisert i politiske grupper etter politisk tilhørighet, ikke etter hvilket land de kommer fra.

FFACE

Federation of Film and Audiovisual Composers of Europe er en komité under ECSA som organiserer Europas film- og mediekomponister. Komitéen arbeider med å profesjonalisere bransjen, tilrettelegge for dialog med produsenter, utgivere og TV-selskapene og med utveksling i internasjonale co-produksjoner.

FMC, Finland

Finish Music Creators er den finske foreningen for populærkomponister. Lobbyvirksomhet og medlemstjenester er essensen av foreningens aktivitet. Foreningens Finske navn er Suomen Musiikintekijät.

FONO

Foreningen Norske Plateselskaper er en interesseorganisasjon for uavhengige norske plateselskaper. FONOs formål er å arbeide til beste for norsk musikkproduksjon og til fremme av fonogrammet som kulturmedium.

FTT, Island

Félag Tónskálda og Textahöfunda er en interesseorganisasjon for islandske komponister og tekstforfattere innen populærmusikk.

GRAMART

Grammofonartistenes Forening er en interesseorganisasjon for norske artister og har medlemmer fra hele landet, innen alle sjangre. Hovedformålet er å arbeide for å forenkle hverdagen og rammevilkårene for norske artister. Mange av NOPAs medlemmer er medlemmer i GramArt.

Gramo

Gramo er musikerne, artistenes og plateselskapenes vederlagsbyrå. Gramo forvalter utøvende kunstnere og produsenters rett til vederlag når innspilt musikk blir kringkastet eller på annen måte blir fremfør offentlig.

IFPI

(International Federation of the Phonographic Industry) er en internasjonal organisasjon som representerer musikkprodusenter (plateselskaper) og som har som mål å fremme verdien av innspilt musikk, sikre rettighetene til musikkprodusentene og utvide kommersiell bruk av innspilt musikk i alle markeder hvor medlemmene opererer.

Kopinor

Kopinor er en medlemsorganisasjon for organisasjoner som inngår avtaler om kopiering og annen bruk av åndsverk på vegne av opphavsmenn og utgivere. Vederlag fra KOPINOR til komponister og tekstforfattere fordeles gjennom bevilgninger til Tekstforfatterfondet og Komponistenes vederlagsfond.

Kunstnernettverket

Kunstnernettverket samler 19 landsomfattende organisasjoner som representerer skapende og utøvende kunstnere i Norge. NOPA deltar i nettverket for å ha gode alliansepartnere i saker som angår kunstnerpolitikk. Kunstnernettverket jobber aktivt med høringsuttalelser og har spesielt fokus på kunstneres inntekts- og sosiale forhold.

MUSIC NORWAY

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon. Music Norway forvalter ca 10 mill. til ulike støtteordninger.

Musikkforleggerne

Foreningen har som formål å fremme samarbeidet mellom musikkforlag i Norge. Vi deler kontorlokaler og arbeider i fellesskap om viktige kulturpolitiske saker. NOPA og Musikkforleggerne har felles arrangementer.

Musikkindustriens Næringsråd (MIR)

Musikkindustriens Næringsråd er et nettverk av norske landsomfattende musikkorganisasjoner som jobber for å styrke musikkindustriens næringsinteresser. NOPA er med i nettverket. MIR jobber for å sikre at den norske musikkindustrien oppnår økte inntekter og økt sysselsetting basert på kunstnerisk virksomhet.

NFCN

Nordic Film Composers Network er et nettverk for film- og mediekomponistene i Norden. Nettverket består av medlemmer fra foreningene for populærmusikk og samtidsmusikk. Nettverket står bak Harpa Nordic Film Coposer Award og Harpa Nordic Film Music Days.

NKF

Norsk Komponistforening er en fagorganisasjon for yrkesaktive komponister innen kunstmusikk. Foreningen jobber for alle som skaper, utforsker og formidler denne kunstarten. NKF er NOPAs søsterorganisasjon. Vi deler kontorlokaler og arbeider i fellesskap om viktige kulturpolitiske saker.

Norsk Artiskforbund

Er en organisasjon for alle som er utøvere, komponister og tekstforfattere innen pop, rock, metal, elektronika og alt annet som er beslektet med popmusikk. Foreningen er landsomfattende og skal fremme medlemmenes økonomiske, faglige og ideelle interesser. NORWACO Norwaco er en non-profitt medlemsorganisasjon som skal ivareta rettighetshaveres interesser i forbindelse med utnyttelse av audio- og audiovisuelle verk. Vederlag til komponister for sekundærutnyttelse av musikkverk overføres til TONO.

NPU

Nordisk Populærautorunions formål er kunstfaglige samarbeid mellom de nordiske populærkomponistene, samt å forsøke å få til en samordning av medlemsorganisasjonenes aktiviteter.

Opphaver

Kjønnsnøytralt begrep som erstatter ordet «opphavsmann». Ble implementert i den nye åndsverkloven i 2018. NOPA var en av pådriverne for dette.

Opphavsrettsforeningen

Opphavsrettsforeningen er opprettet for å fremme kunnskapen om opphavsretten og bidra til dette rettsområdets fortsatte utvikling. Foreningen tilbyr bl.a. seminarer for å holde medlemmene oppdatert på området.

Rettighetsalliansen

Rettighetsalliansens formål er å hjelpe rettighetshavere med å redusere omfanget av ulovlig rettighetsutnyttelse. Rettighetsalliansen skal påvirke politikere og allmennheten, informere om skadevirkningene av opphavsrettskrenkelser og bidra til at rettighetshavere kan stoppe slike krenkelser.

Safemuse

Safe Music Havens Initiative er en uavhengig organisasjon som arbeider for gi forfulgte musikere, komponister og tekstforfattere et trygt sted å bo og arbeide i en kortere eller lengre periode. NOPA er medlem.

SKAP, Sverige

Svenska Kompositörer av Populärmusik er Sveriges interesseforening for yrkesaktive komponister og tekstforfattere. SKAP jobber for å påvirke beslutningstagere i både Sverige og EU. SKAPs viktigste oppdrag er å verne opphavernes rettigheter innen opphavsrett og ytringsfrihet, samt å arbeide for musikalsk mangfold.

Suomen Musiikintekijät, Finland

Suomen Musiikintekijät er den finske foreningen for populærkomponister. Lobbyvirksomhet og medlemstjenester er essensen av foreningens aktivitet. Foreningens navn på engelsk er Finish Music Creators.

TONO

TONO forvalter og beskytter rettigheter av opphavsrettslig art på vegne av rettighetshavere i musikkverk. TONO eies av medlemmene. Tre gruppeforeninger sitter i TONOs styre på vegne av sine medlemmer; NOPA, Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne. TONO har også plasser i styret som kan besittes av TONO-medlemmer uten medlemskap i noen av foreningene. Arbeidet i TONO er viktig, og NOPA har representer i flere av TONOs komiteer.

USER-CENTRIC

En brukersentrert modell i strømmetjenestene, hvor det månedlige beløpet av bruker betaler til strømmetjenesten vil gå til de artistene/komponistene/tekstforfatterne brukeren har hørt på den siste måneden. I dag benytter strømmetjenestene en pro rata-modell, der overskuddet samles i én stor pott som fordeles på markedsandeler per måned.

Verdigapet

Verdigapet eller “value gap” er betegnelsen på det misforholdet som eksisterer mellom mengden brukergenerert musikkinnhold i nettjenester, som for eksempel YouTube og Facebook, og inntekten som tilfaller opphavere og utøvere fra disse.

Åndsverkloven

Åndsverkloven er grunnlaget for all kunstnerisk inntekt. Loven ble revidert i 2018, og NOPA fikk gjennom flere viktige punkter.

EØS-Midler

Gjennom EØS-midlene bidrar Norge, Island og Liechtenstein til sosial og økonomisk utjevning Europa gjennom kultursamarbeider. NOPA startet i 2019 et målrettet arbeid for å bli med i internasjonale prosjekter finansiert av EØS-midlene.